Stambeno-poslovni kompleks “5”, Beograd, i uloga gips-kartonskih ploča

Stambena zgrada kompleksa 5 na Novom Beogradu sa belo-sivim zidovima i pravilno raspoređenim prozorima viđen sa tla.

Neviđena potražnja za nekretninama u Beogradu, prestolnici Srbije, posledično je podigla cene novogradnje. A to je omogućilo ulaganje u kvalitet gradnje i definitivno odbacivanje shvatanja da je život u stambenoj zgradi odricanje od komfora. Naime, u poslednjih 50 godina, uglavnom zbog problema u snabdevanju određenim materijalom, stambeni objekti su građeni bez poštovanja normi u pogledu toplotne i zvučne izolacije. A to se neminovno odrazilo i na kvalitet života stanara.

Nasuprot tome, sada smo svedoci tržišne trke investitora veoma posvećenih pronalaženju materijala i rešenja koja će budućim zakupcima obezbediti izuzetan kvalitet stambenog prostora, ali i vizuelno zadovoljstvo primenom jedinstvenih estetskih detalja enterijera. Najzvučniji projekat u tom pogledu na državnom nivou u 2021. godini bio je stambeno-poslovni kompleks “5” u Beogradu. Etex je imao privilegiju da bude dobavljač materijala iz SINIAT asortimana, koji je obuhvatao pre svega supertehničke gips-kartonske ploče i sisteme visokih performansi.

Stambeno poslovni kompleks “5”, Novi Beograd – stanovi

Enterijer prazne prostorije spreman za uređenje i useljenje u stambeno-poslovnom kompleksu 5 sa stakenim vratima i prozorima.

Stambeno-poslovni kompleks “5” nalazi se u novobeogradskom Bloku 63. Prostire se na parceli od 80 ari i ima ukupno 60.000 m2 stambeno-poslovnog prostora. Kompleks se sastoji od dve glavne zgrade, koje su projektovane u jedinstvenom obliku tako da posmatrane odozgo daju oblik izlomljenog broja „5“.

Stambeno-poslovna zgrada raspolaže sa 308 stanova raspoređenih u pet sektora različite strukture, od jednosobnih do četvorosobnih, veličine od 38 m2 do 240 m2. Zgrade imaju tri podzemne etaže, prizemlje i devet spratova.

Luksuzni penthaus stanovi – terase, fasada i visina plafona

Pogled iz nenameštenog stana na višem spratu kroz staklene zidove na terasu i druge delove Novog Beograda po sunčanom danu.

Projekat sadrži takodje i atraktivne penthaus stanove veće kvadrature, od 100-240 m2. Ovi stanovi imaju visinu plafona do 340 cm, dobro su osvetljeni, a zahvaljujući staklenoj fasadi imaju panoramski pogled. Penthausi imaju prostrane terase i žardinjere za male krovne bašte koje dodatno oplemenjuju prostor.

Opremljenost stanova je visoke klase, što ovu zgradu svrstava u luksuznu kategoriju.

Parking, lokacija i ostale karakteristike “Petice”

U prizemlju kompleksa nalazi se 19 prodavnica. U podzemnim etažama se nalazi garaža sa 500 parking mesta.

Na platoima između zgrada predviđene su pešačke staze, zelene površine, dečije igralište i fontana.

Stambeno-poslovni kompleks "5" je dobro povezan sa svim delovima grada. Odličan je izbor za:

  • Poslovne ljude koji gravitiraju ka Novom Beogradu i obližnjem Zemunu
  • Porodice kojima je stalo do blizine reke, širokih bulevara, tržnih centara i drugih sadržaja
  • Sve pojedince koji vole novobeogradski ritam i šarm ovog dela grada

Doprinos Siniata u izgradnji stambeno-poslovnog objekta “5”

Kako je Siniat doprineo izuzetnom kvalitetu ovog stambeno-poslovnog kompleksa na Novom Beogradu? Prvo, visokim performansama isporučenih sistema i gips-kartonskih ploča.

Gips-kartonske ploče i metalni profili – način korišćenja

Građevinski radnik sa šlemom na glavi nanosi glet masu na pregradne zidove od gips-kartonskih ploča robne marke Siniat.

Za pregradne zidove između stanova bila je potrebna zvučna izolacija od minimalno 59 dB. Naglašena je i sposobnost zidova da nose teret nameštaja koji će biti okačen direktno na njih. Da bismo ispunili ovaj zahtev, ponudili smo rešenje zasnovano na kombinaciji 2 gips-kartonske ploče pričvršćene na NIDA metalnu konstrukciju (UW&CW100 profili za gips), i to su:

  • Nida Standard 12,5mm/Nida Hidro 12,5mm
  • LaDura 12,5mm.

Jedine razlike bile su u tuš kabinama u kupatilima, gde su standardne ploče H2 zamenjene vodootpornim AquaBoard H1 pločama. Za pregradne zidove između prostorija u okviru stambene jedinice korišćeni su isti profili širine 75 mm. Ovde je zahtev za zvučnu zaštitu bio nešto niži - 57dB.

Za unutrašnje oblaganje spoljašnjih zidova na bazi betona korišćena je ista kombinacija SINIAT ploča, ovoga puta postavljenih na oblogu od NIDA Metal CW i UW 50 profila.

Građevinski radnik sa šlemom na glavi nanosi glet masu na vatrootporne zidove od Siniatovih gips-kartonskih ploča Nida Flam.

Na pozicijama obloge gde je zahtevan kontinuitet protivpožarne otpornosti od 90 minuta (standardni zahtev za sve pregradne zidove), sastav primenjenih gips-kartonskih ploča je promenjen u 3 sloja različite debljine Nida Flam asortimana.

Spušteni plafoni

Izgled spuštenog plafona sa ventilacionim otvorima i nanesenom glet masom viđen iz ugla od 45 stepeni sa dna prostorije.

Spušteni plafoni u stambenim prostorima su uglavnom bili jednoslojni, obloženi standardnim gips-kartonskim pločama (Nida Standard 12,5mm/Nida Hidro 12,5mm) sa nekompleksnim zahtevom za zaštitu od buke na nivou od 40 dB. U slučaju garaža, u skladu sa protivpožarnim propisima, zahtev je bio mnogo rigorozniji i napravljena je obloga od 4-slojne kombinacije različitih debljina Nida Flam ploča kako bi se zadovoljio zahtev EI120.

Pogled na ruke u rukavicama kako drže pištolj za šrafove i pričvršćuju spušten plafon od Siniat Createx Helix gipsane ploče.

Spušteni plafoni u poslovnom delu podrazumevali su primenu kombinovanih obloga različitih perforacija Createx porodice, pre svega HELIKS asortimana, što je ovom objektu dalo jedinstven izgled.

Deo plafona u prizemlju zgrade, deo fasade i niz terasa od Siniat cementnih ploča na kompleksu “5” na Novom Beogradu.

Konačno, plafoni na svim balkonima (terasama) su obloženi Cementex cementnom pločom koja je pričvršćena za Nida Metal konstrukciju antikorozivne klase C3 (ZN 275).

Logično, kako performanse pozicija zavise od poštovanja pravila da svi elementi moraju biti deo sistema, asesuar je u potpunosti odabran iz Nida Metal asortimana.

Sigurni smo da će ovaj jedinstveni referentni objekat postaviti standard za izgradnju ostalih stambenih i poslovnih jedinica u Beogradu i Srbiji.

Inovativna, pametna i efikasna rešenja

Proverena i potvrđena rešenja

Posvećenost održivoj gradnji