Lepljenje gipskartonskih ploča u 10 koraka

NIDA gipskartonske ploče idealne su za spoljašnje i unutrašnje oblaganje nosivih i pregradnih zidova. Posebno u projektima u kojima se adaptacija mora obaviti u kratkom roku i bez mokrih radova. Oblaganje gipskartonskim pločama smanjuje prašinu. Alternativa je klasično malterisanje, ali malterisanje podrazumeva stvaranje prašine tokom brušenja koje se odvija prilikom izravnavanja omalterisanog zida.

NAPOMENE:

Površina na koju će se postavljati gipskartonske ploče mora biti nosiva, stabilna, ne izložena smrzavanju i kiši te izolovana od vlage. Oblaganje lepljenjem gipskartonskih ploča ne može se vršiti na zakošenim i vodoravnim površinama, odnosno plafonima. Postoje dve klasične metode montaže gipskartonskih ploča:

  • Pričvršćivanje gipskartonskih ploča lepkom na bazi gipsa (oblaganje lepkom) - o tome ćemo govoriti u ovom članku.
  • Pričvršćivanje gipskartonskih ploča na čeličnu konstrukciju Kako pravilno postaviti gipskartonske ploče, lepljenjem:

KORAK 1: PRIPREMA ZIDA

Pre lepljenja gipskartonskih ploča moraju se poštovati dve faze:

  • postavljenje instalacija na površine zidova mora biti završeno,
  • površina zida mora biti suva i očišćena od prašine i drugih prljavština.
Majstor u Siniat odelu sa kanticom prajmera koji nanosi na zid od blokova.

KORAK 2: TEMELJNI PREMAZ

Cela površina zida koji će se oblagati gipskartonskim pločama mora biti premazana temeljnim premazom. To je jedini način koji će osigurati da cela površina zida ima isti kapacitet upijanja. Preporučujemo vam da koristite temeljne premaze iz porodice Siniat: ADERA Primer Universal se koristi na pozicijama koje poseduju svojstvo visokog upijanja vode, na unutrašnjim zidovima i plafonima, i ADERA Betoprimer koji se koristi na pozicijama unutrašnjih zidova i plafona s ciljem poboljšanja veze betonske podloge i materijala nanošenja.

KORAK 3: ČEKAMO DA SE PRIMER OSUŠI

KORAK 4: REZANJE GIPSKARTONSKIH PLOČA

Gipskartonsku ploču NIDA Standard 9,5 mm ili NIDA Standard 12,5 mm izrežemo oko 15 mm kraće od visine zida koji se oblaže. Time se stvara dilatacioni prostor između poda i plafona. Električnom ili ručnom bušilicom izrezujemo rupe za utičnice i prekidače.

KORAK 5: PRIPREMA LEPKA

Sledi priprema lepka na bazi gipsa. S povjerenjem vam preporučujemo NIDA Boardfix. Važno je zapamtiti da se lepak mora pripremiti prema uputima na pakovanju. Lepak mešamo ručno ili mašinski uz pomoć miksera. Ne zaboravite da se lepak meša malom brzinom, kako ne bi došlo do zgrudnjavanja smese.

Majstor ravnomerno postavlja lepak na zid.

KORAK 6: POSTAVLJANJE LEPKA NA BAZI GIPSA

Postavljanje lepka na bazi gipsa za oblaganje zidova. Razmak između redova lepka mora biti 60 cm za 12,5 mm gipskartonske ploče i 40 cm za 9,5 mm gipskartonske ploče. Nanešen sloj lepka mora imati debljinu od oko 10-15 cm, a razmak između lepka u redu treba biti oko 30 cm. Oko prozora nazubljenom lopaticom nanesemo lepak na bazi gipsa na celu površinu delova gipskartonskih ploča.

KORAK 7: LEPLJENJE PLOČA

Nakon nanošenja lepka, započnite oblaganje lepljenjem gipskartonske ploče na zid. Distanceri se postavljaju na dno (možete koristiti komade gipskartonskih ploča koje više ne koristite).

Majstor u Siniat odelu provera da li su gipsane ploče koje su nalepljene na zid ravne sa libelom.

KORAK 8: PROVERA OBLOGE LIBELOM

Proverite izravnanost obloge pomoću libele. Postavite je na površinu gipskartonske ploče. Ne zaboravite da se vertikalnost ploča može ispraviti samo 25 minuta nakon što ih pričvrstite na zid. Nakon tog vremena lepak za malter se počinje stvrdnjavati. Pokušaj pomicanja nakon toga može uzrokovati odlepljenje ili čak pucanje obloge. Nakon što se lepljivi malter osuši, pomoću libele ponovno proveravamo položaj gipskartonskih ploča na zidu.

Majstor u sivom odelu na kojem piše Nida i logo Siniat-a. Sa gletaricom obrađuje spojeve gipsanih ploča sa ispunom.

KORAK 9: ZAVRŠNA OBRADA SPOJEVA

Nakon lepljenja gipskartonskih ploča na zid, SLEDI ZAVRŠNA OBRADA SPOJEVA PLOČA. Koristite NIDA Profesional ispunu za spojeve ili Nida Profesional Fresh ispunu za spojeve i NIDA traku za spojeve za besprekorne rezultate. Naša preporuka je koristiti traku za spojeve od papira ili traku na bazi staklenih vlakana.

KORAK 10

Gotovo! Tako pripremljena površina spremna je za završnu obradu. Sada gipskartonske ploče možete obojiti ili oblepiti tapetom. Još jedno oblaganje gipskartonskim pločama je završeno!

OPREZ!

Prilikom ugradnje gipskartonskih ploča potrebno je osigurati stalnu vlažnost i temperaturu vazduha. Svi mokri radovi (npr. izlivanje estriha) moraju biti već završeni. Minimalna temperatura tokom postavljanja je +10 C. Takođe je vrlo važno izbegavati nagle promene temperature.

Inovativna, pametna i efikasna rešenja

Proverena i potvrđena rešenja

Posvećenost održivoj gradnji